zbog čega nastaje i kako se leči?

Bol u kolenu

Koleno je kompleksan zglob koji trpi značajna opterećenja tokom svakodnevnih aktivnosti poput hodanja, trčanja, skakanja ili penjanja uz stepenice. Zbog složenosti svoje strukture i velike opterećenosti često je podložno povredama. Bol u kolenu može nastati iznenada, zbog povrede, ili se razvijati postepeno kao posledica hroničnih stanja.

Koji su najčešći uzroci bola u kolenu?

Burzitis

Burzitis je upala malih, zatvorenih vrećica (burza) koje se nalaze unutar zglobova i služe da smanje trenje između kostiju i mekih tkiva. Najčešči problemi se vezuju za 4 burze koje se prema poziciji zovu suprapateralna, infrapatelarna, prepatelarna i retropateralna burza.
U kolenu je često prisutan prepateralni buzritis koji se naziva se i “bolest parketara” jer je čest kod ljudi koji dosta kleče, ali i u sportovima u kojima su padovi i kontakt sa podlogom česti (odbojkaši, golmani, rukometaši).
Najčešći simptomi su bol i osetljivost iznad prednje strane kolena, otok u području iznad i ispod čašice, crvenilo i toplota oko čašice, smanjena pokretljivost kolenog zgloba, kao i poteškoće pri klečanju ili vršenju pritiska na prednji deo kolena.
Ova stanja često su uzrokovana ponavljajućim klečanjem, direktnom traumom kolena ili infekcijom.

Povrede ligamenata

Ligamenti su gusti snopovi vezivnog tkiva koji povezuju kosti s drugim kostima, pružaju stabilnost i ograničavaju prekomerne pokrete zgloba.
Povrede uglavnom nastaju usled prekomernog istezanja, delimičnog ili potpunog cepanja ligamenata. Ovo stanje često je rezultat naglih pokreta, promena pravca ili direktnog udarca u koleno. Simptomi uključuju bol, otok, modrice, osećaj nestabilnosti i ograničenu pokretljivost zgloba. Ligament može biti oštećen u gradaciji od istezanja do kompletne rupture. Većina povreda ligamenata kolena se može lečiti neoperativnim putem, sa izuzetkom prednjeg ukrštenog ligamenta koji po pravilu zahteva hiruršku intervenciju i rehabilitaciju u trajanju od 6 do 9 meseci.

Povrede meniskusa

Meniskusi su mekane hrskavičave tvorevine u kolenu koje olakšavaju pokrete i učestvuju u ishrani zglobnih struktura.
Najčešće povrede meniskusa nastaju pri uvrtanju potkolenice sa stopalom koje ostane fiksirano za podlogu, što je uobičajeno u sportovima koji iziskuju nagle promene pravca.
Simptomi su bol i otok, čest osećaj “plivajućeg kolena”, a ukoliko se jedan deo meniskusa “zaglavi” u zglobnom prostoru, dolazi do “zaključavanja” kolena.
Povrede se dijagnostikuju kliničkim pregledom uz pomoć testova koji su vrlo specifični i pouzdani.
Neoperativno lečenje manjih povreda meniskusa uključuje ranu primenu fizikalne terapije, krioterapiju, elastičnu bandažu, antiinflamatorne lekove i vežbe jačanja kvadricepsa.

Bekerova cista

Bekerova ili poplitealna cista nastaje zbog povećane proizvodnje sinovijalne tečnosti koja se nakuplja iza kolena.
Najčešće nastaje usled problema kao što su osteoartritis, povreda meniskusa ili reumatoidni artritis. Ona može biti urođena (oko 17% populacije) i deli se na tzv. “prave” i “lažne” u zavisnosti od njihove komunikacije unutar zglobne kapsule kolena.
Tipični simptomi su otok u zatkolenoj jami, jak bol, nakupljanje tečnosti, krckanje i otežani pokreti kolena. Obično su izraženiji nakon fizičke aktivnosti ili dugotrajnog stajanja.
Komplikacije uključuju mogućnost rupture ciste što može dovesti do oštrih bolova i otoka u listu noge. U takvim slučajevima nekad je teško razlikovati rupturiranu cistu od duboke venske tromboze, pa su potrebne dodatne pretrage.
Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i potvrđuje ultrazvukom.
Lečenje može uključivati fizikalnu terapiju, medikamente, punkciju, a nekada i hirurško odstranjivanje.

Artroza kolena

Gonoartroza je degenerativno oboljenje kolena koje se karakteriše postepenim propadanjem i gubitkom hrskavice u zglobu. Najčešće je rezultat dugotrajnog habanja zgloba i može značajno uticati na kvalitet života.
Artroza je najčešća u starijem životnom dobu, ali se može javiti i kod mlađih osoba nakon povrede ili upale zgloba. Mogu je uzrokovati i gojaznost i neki genetski faktori.
Simptomi uključuju bol, ukočenost, gubitak pokretljivosti i osećaj škripanja u kolenu. Često simptome može uzrokovati oštećenje hrskavice između časice i butnog zgloba. Početno lečenje je konzervativno i uključuje pre svega fizikalnu terapiju, lekove i gubitak težine. U uznapredovalim slučajevima često je neophodno hirurško lečenje poput ugradnje veštačkog zgloba.
Iako još uvek ne postoji lek, adekvatni tretmani mogu pomoći u kontroli simptoma i usporiti dalje propadanje zgloba.

Voda u kolenu

Voda u kolenu ili, stručno, efuzija je veoma čest problem, a njegovi uzroci mogu biti različiti.
Najčešće su to povrede kao što su istegnuća ligamenata ili pucanje meniskusa, zatim artritis (osteoartritis, reumatoidni artritis) i infekcije.
Simptomi uključuju oticanje, ukočenost, bol i osećaj težine u kolenu, a mogu se pogoršati nakon aktivnosti.
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, dijagnostičkog snimanja i aspiracije tečnosti iz zgloba.
Lečenje zavisi od uzroka i može uključivati fizikalnu terapiju, krioterapiju, lekove protiv bolova i antiinflamatorne lekove, a u nekim slučajevima i punkciju ili hiruršku intervenciju.

Kako lečimo bol u kolenu?

U ordinaciji Dr Rodić sve je usmereno na postizanje najboljih mogućih rezultata. Naši pacijenti dobijaju maksimalnu posvećenost, individualni pristup i kompletnu uslugu – od dijagnostike, preko terapije do oporavka i kontrole. Bilo da se radi o povredi, hroničnom bolu ili potrebi za rehabilitacijom, sve možete obaviti na jednom mestu i tako uštedeti vreme i novac.

Pregled

Sveobuhvatan pristup, višedecenijsko iskustvo i vrhunska ekspertiza su garancija da ćete nakon pregleda u našoj ordinaciji imati tačnu dijagnozu koja je osnov za dalje lečenje i oporavak.

Rešenja bez operacije

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, specijalnim tretmanima i stručnom osoblju u čak 80% slučajeva izbegavamo operativne zahvate postižući iste ili bolje rezultate..

Brz oporavak

Naše metode smanjuju vreme oporavka za 30% i omogućavaju vam brži povratak svakodnevnim aktivnostima i životu bez bola.

Pogledajte kakva su iskustva naših pacijenata

Precizna dijagnostika – prvi i najvažniji korak ka izlečenju

Prvi i ključni korak ka uklanjanju bola, efikasnom lečenju i brzom oporavku je postavljanje precizne dijagnoze. Terapije i tretmani dolaze tek nakon što se utvrdi tačan uzrok stanja. Rano i tačno otkrivanje omogućava pravovremenu intervenciju, čime se ubrzava oporavak i sprečavaju komplikacije poput hroničnog bola ili invaliditeta.

Pacijente u našoj ordinaciji pregleda Dr Goran Rodić, široko priznat stručnjak sa višedecenijskim iskustvom i retkim nivoom stručnosti u oblasti ultrazvučne dijagnostike.

Kroz detaljnu analizu vaše medicinske istorije, fizikalni pregled i snimanja osiguraćemo da nijedan detalj ne bude zanemaren, a da vi dobijete najbržu i najtačniju dijagnozu kao osnov za pravilno usmerenu terapiju i optimalne rezultate lečenja.

U najvećem broju slučajeva kompletan dijagnostički pregled se završava kod nas u ordinaciji i na taj način se eliminiše potreba za dodatnim pretragama čime se štedi vaše vreme i značajno smanjuju ukupni troškovi lečenja.

Pogledajte kako postavljamo dijagnozu

Ko je Dr Rodić?

Dr Goran Rodić je renomirani svetski stručnjak sa više od 30 godina iskustva u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1983. godine, a specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije završio je 1988. godine. 
Sa 30 godina postao je načelnik službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog centra Srbije, kao najmlađi načelnik u istoriji te institucije

Punih 11 godina proveo je u FK Partizan kao prvi stalno zaposleni lekar od osnivanja ovog kluba, a kao sportski lekar radio je i u fudbalskim klubovima u Kini i Saudijskoj Arabiji gde je pružao medicinsku pomoć i članovima kraljevske porodice.

Više od 20 godina je lekar Narodnog pozorišta u Beogradu, osam godina je radio kao lekar pozorišta na Terazijama, šest godina kao lekar nacionalnog ansambla „Kolo“. 

Višedecenijskim usavršavanjem i specijalističkim radom na klinikama, u institucijama i  sportskim klubovima u zemlji i svetu stekao je retko kvalitetnu ekspertizu u dijagnostikovanju oštećenja i lečenju povreda lokotmotornog sistema, stanja vezanih za reumatološke i degenerativne procese i komplikacije u zglobovima, zglobnim kapsulama, tetivama, ligamenatima, mišićima i meniskusima.

Jedan je od začetnika ultrazvučne fizijatrijske dijagnostike u Srbiji i vodeći autoritet u ovoj oblasti.

Personalizovani plan lečenja za maksimalan učinak

Nakon uspostavljanja precizne dijagnoze pristupamo izradi personalizovanog plana lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrebu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Terapije koje primenjujemo

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top