Kolagenska ultrazvučna terapija

Kolagenska ultrazvučna terapija je inovativna metoda fizikalne terapije koja koristi ultrazvuk u kombinaciji sa kolagenskim preparatima kako bi se ubrzala regeneracija tkiva i smanjili bolovi.

U našoj ordinaciji prilikom primene ultrazvuka u terapiji kao kontakt između sonde i kože koristimo gel obogaćen kolagenom koji je visokotehnološkim postupcima sveden na nivo nanočestica.

Od ključne je važnosti da se kolagen nalazi u nanovarijanti kako bi mogao da prođe kroz polupropustljivu ćelijsku membranu. Uz pomoć ultrzvučnih talasa kolagen prolazi kroz kožu i potkožna tkiva, dolazi do hondrocita i podstiče ih da produkuju prirodni kolagen.

Za razliku od injekcija kojima se obezbeđuje samo lokalno prisustvo, ovakvom metodom se obezbeđuje nadraživanje bioloških potencijala tkiva koje zatim produkuje prirodni kolagen.

Kako funkcioniše kolagenska UZ terapija?

Proces oporavka tkiva nakon povrede obuhvata tri faze: upalu, regeneraciju i remodeliranje. 

Upalna faza aktivira biohemijske reakcije koje pripremaju tkivo za oporavak. Traje oko nedelju dana i omogućava prelaz u fazu regeneracije u kojoj se primenjuje ultrazvučna kolagenska terapija.

U fazi regeneracije se nano čestice iz preparata uz pomoć ultrazvuka “utuckavaju” duboko u tkivo čime se ćelije stimulišu na proizvodnju prirodnog kolagena koji formira ožiljno tkivo. Ipak, kolagen u novonastalom ožiljnom tkivu je obično raspoređen u prilično slučajnom obrascu i još uvek nema karakteristike tkiva koje se “krpi”. Zato je za potpuni oporavak i uspostavljanje funkcije neophodno odraditi fazu remodeliranja.

U fazi remodeliranja se uz pomoć terapijskog ultrazvuka vlakna ožiljnog tkiva usklađuju i raspoređuju duž linija stresa, menja se tip kolagenskih vlakana i ožiljak usvaja funkcionalne karakteristike lečenog tkiva.

Tek nakon ove faze možemo reći da je izlečenje potpuno.

Kada se koristi koristi Kolagenska UZ terapija?

Kolagenska ultrazvučna terapija se koristi kod različitih stanja koja uključuju oštećenja ili upale vezivnog tkiva. Izuzetno je korisna u tretmanu parcijalnih ruptura hrskavica, ligamenata i meniskusa jer pomaže u obnavljanju i jačanju ovih struktura.

Omogućava prirodan proces zarastanja bez potrebe za invazivnim operativnim zahvatima.

Koje su kontraindikacije?

Ovaj tretman se ne preporučuje osobama sa malignitetima jer ultrazvuk može povećati aktivnost ćelija što bi potencijalno moglo ubrzati širenje kancera.

Ne sme se primenjivati ni u blizini pejsmejkera zbog mogućnosti ometanja njegovih električnih signala, niti na regijama gde su prisutni totalni zglobni implanti jer ultrazvuk može pregrejati cement koji se koristi za fiksiranje proteza.

Personalizovani plan lečenja za brži oporavak

Svaki naš pacijent dobija personalizovani plan lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrbu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Iskustva pacijenata su naša najbolja preporuka

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top