Ultrazvučna terapija

Ultrazvučna terapija je neinvazivan tretman koji koristi visokofrekventne zvučne talase za stimulaciju isceljenja i smanjenje bola. U fizijatriji, ultrazvučna terapija se koristi za lečenje različitih stanja, uključujući mišićno-koštane povrede, hronični bol i neurološke poremećaje.

Prilikom tretmana koriste se visokofrekfentni zvučni talasi, obično u opsegu od 1-3 MHz, koji prodiru kroz kožu i potkožna tkiva. Zvučni talasi se generišu električnom strujom koja se pretvara u mehaničku energiju kroz piezoelektrični efekat kvarcne ili keramičke pločice. Uređaj se obično prislanja na kožu uz pomoć provodnog gela, a zvučni talasi se precizno usmeravaju ka pogođenom području.

Ultrazvučni tretmani su naročito efikasni proizvodnji analgetskih i regenerativnih efekata. Deluju na tkiva mehanički (kroz takozvanu “unutrašnju masažu tkiva”), termički, biološki i hemijski. Opuštaju mišiće i čine tkiva koja sadrže kolagen elastičnijim (ožiljci, aponeuroze, tetive, ligamenti i zglobne kapsule). Takođe ubrzavaju zarastanje rana i lečenje upala.

Nezamenjiv je u sportskoj fizikalnoj terapiji budući da pospešuje regeneraciju tkiva nakon preopterećenja i povreda i pruža olakšanje u slučaju kontraktura i fibroza mišićnog tkiva.

Ultrazvuk se koristi kod sledećih stanja

Cervikalni bolni sindrom
Lumbalni bolni sindrom
Hronične degenerativne bolesti
Burzitis, tendinitis, kapsulitis, epikondilitis, tendovaginitis, antenzitis
Išijas
Radijalni i ulnarni epikondilitis (Teniski lakat)
Bolno i ukočeno rame
Bolovi različitog porekla i neuralgije
Petni trn

Kako ultrazvučna terapija pomaže pacijentima?

Ultrazvučna terapija ima širok spektar efekata na tkiva. U makroskopskom smislu, ultrazvučna terapija je izrazito efikasna u slučaju grčeva, ožiljaka, limfedema i upala.
Njena efikasnost proizlazi iz delovanja na ćelijskom i tkivnom nivou, između ostalog, podržavanjem angiogeneze (stvaranje novih kapilara), povećanjem mikrocirkulacije i oksigenacije ćelija, stimulacijom sinteze proteina, povećanjem koncentracije kolagena i promenama u strukturi i funkciji ćelijskih membrana, kao i stimulacijom aktivnosti fibroblasta (ćelija vezivnog tkiva) i osteoblasta (ćelija kostiju).

Koje su kontraindikacije?

Kontraindikacije za primenu ultrazvučne terapije su, između ostalog, rak, trudnoća, metalni implantati i poremećaji koagulacije. Terapija ultrazvukom ne primenjuje se kod akutne i sveže upale, bilo kog stanja u kojem bi izazivanje hiperemije bilo suvišno ili štetno.

Za šta se još koristi ultrazvuk?

Pored terapeutske primene u ordinaciji Dr Rodić ultrazvuk koristimo u dijagnostičke svrhe, kao i prilikom ultrazvučno vođenih injekcija, kod punkcije zglobova i evakuacije viška tečnosti.

Personalizovani plan lečenja za brži oporavak

Svaki naš pacijent dobija personalizovani plan lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrbu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Iskustva pacijenata su naša najbolja preporuka

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top