Ultrazvučna dijagnostika

Da vam se pre desetak godina desilo da izvrnete članak na trčanju, povredite koleno na planinarenju ili rame u igri sa detetom, najverovatnije biste dobili uput za rendgen ili za magnetnu rezonancu. Danas, u svakom razvijenom zdravstvenom sistemu, prvi izbor za uspostvljanje precizne dijagnoze je ultrazvučni pregled. 

Uznapredovala tehnologija i edukacija, kao i brojni benefiti poput neizlaganja zračenju, nižih troškova u odnosu na snimanje magnetnom rezonancom, kao i mogućnosti posmatranja struktura u realnom vremenu doveli su do toga da se sve veći broj klinika u svetu okreće ka ultrazvuku kao prvom metodu mišićno-skeletnog snimanja i dijagnostifikovanja sportskih i zglobnih povreda.

Ipak, dijagnostički ultrazvuk nije dostupan u svakoj klinici jer zahteva intezivnu dodatnu obuku i veliko iskustvo kako bi se iskoristio njegov pun potencijal. U Srbiji se koristi retko, a mesto gde je pacijentima dostupan je naša ordinacija u kojoj preglede vrši Dr Goran Rodić, svetski priznat stručnjak i jedan od utemeljivača ultrazvučne dijagnostike mekih tkiva vezanih za povrede tetiva, mišića, ligamenata i zglobova. 

Šta je ultrazvuk?

Ultrazvuk ili sonografija je metoda snimanja koja koristi visokofrekventne zvučne talase za prikaz slika struktura unutar ljudskog tela. Ova tehnologija, najpoznatija po tome što pomaže u prikazu bebe u stomaku trudnice, takođe omogućava prikaz mekih tkiva koja se ne mogu videti na rendgenu, i pruža mogućnost dinamičnog snimanja uglavnom tetiva i misića.

Pored toga što je manje štetan i maksimalno udoban za pacijente, ultrazvuk se pokazao kao precizna dijagnostička metoda i stoji rame uz rame sa magnetnom rezonancom. Idealan je dijagnostički metod za povrede mišića, ligamenata, tetiva, identifikovanje prisutnosti tečnosti unutar zglobnih prostora, uvećanja ovojnica kapsula, određivanja njihovog karaktera (akutna, hronična…) i brojnih drugih stanja. 

Pacijentima omogućava brže dobijanje dijagnoze, trenutno planiranje lečenja i ubrzan put do oporavka.

Kako izgleda pregled u našoj ordinaciji

Koje su prednosti ultrazvuka?

Rezultati u realnom vremenu

Ultrazvuk pruža povratne informacije u realnom vremenu. Ukoliko se pregledom otkrije problem možemo vam odmah na ekranu pokazati šta nije u redu i započeti razgovor o opcijama lečenja. Dok rendgenski snimci i magnetna rezonanca proizvode statične slike – jednu tačku u vremenu u jednoj poziciji – ultrazvuk ima sposobnost prikazivanja anatomije i povrede u pokretu jer omogućava dinamičko snimanje. Tako, na primer, ukoliko vas ruka ili noga boli kada je pomerite na određeni način, možemo zapravo pratiti šta se dešava sa mišićima, tetivama i ligamentima dok su u pokretu.

Manja izloženost pacijenta

Ultrazvuk koristi zvučne talase za proizvodnju slika. Ne koristi zračenje kao rendgen, što omogućava produženo i ponovljeno snimanje ukoliko postoji potreba. Za razliku od magnetne rezonance, ultrazvuk ne koristi magnetna polja koja mogu uticati na pejsmejkere ili druge metalne implantate.

Manji broj pregleda

Za razliku od drugih metoda muskuloskeletnog snimanja, ultrazvuk ne zahteva odlazak u druge ordinacije radi dodatnih pregleda. Posebno je koristan za dijagnostikovanje povreda teško pregledivih tkiva. Takođe, eliminiše se potreba za ležanjem u MRI aparatu ili zauzimanje neprijatnih pozicija prilikom rendgenskog snimanja. 

Niži troškovi

Pregled ultrazvukom često košta manje od drugih dijagnostičkih snimanja, i najčešće je dovoljan da bi se postavila precizna dijagnoza i napravio plan lečenja.

Koje bolesti i stanja se mogu identifikovati ultrazvukom? 

Rame

Upale tetiva mišića koje oblažu rameni zglob, degenerativne promene vezane za sluzne kese (burze), stanje hrskavice u ramenom zglobu kao i u zglobu između ključne kosti i lopatice, oštećenje tetiva u zoni ramena (osim rotatorne manžetne i tetiva bicepsa) kao i stanja deltoidnog mišića.

Koleno

Skakačko koleno, stanje ligamenata čašice, bočnih ligamenata, zadnjeg ukrštenog ligamenta, meniskusa, masnog jastučeta, sinovijalne membrane, stanje i eventualna oštećenja zglobne kapsule, oštećenja meniskusa,  pristustvo stranih tela ili “zglobnog miša”, ciste…

Stopalo i članak

Povrede ligamenata, pregledi tetiva (upale, oštećenja, prekidi…), upale burzi u prostoru Ahilove tetive, upale ili oštećenja tabanske fascije, izlivi u skočnom zglobu (sinovijalna tečnost, krv, strano telo), soli urata kod gihta…

Lakat

Teniski lakat, golferski lakat, povrede vezane za lekranonsku burzu (tzv. Studentski lakat) gde se može identifikovati upala, prisustvo tečnosti i sl.

Zglob i šaka

Ligamenti, tetive, mišićna tela korena šake i grupa mišića opružača i savijača prstiju (De Kervenov sindrom)

Koja su ograničenja ultrazvuka?

Postoje slučajevi u kojima ultrazvuk neće moći da pruži potrebne informacije. Zvučni talasi ne prolaze dobro kroz guste strukture, a snimanje može biti blokirano tim objektima. Na primer, dok ultrazvuk može videti spoljašnju površinu koštanih struktura i zglobova, kao i meka tkiva oko njih, ne može prodreti kroz kost. Da bismo vizualizovali unutrašnju strukturu kosti ili unutrašnjost zgloba i dalje su nam potrebni rendgen ili magnetna rezonanca.

Uprkos ovim ograničenjima, ultrazvuk je najbolja opcija ukoliko nakon anamneze i kliničkog pregleda sumnjamo da je problem u mišiću, tetivi ili drugim mekim tkivima. To je važan alat koji može pomoći pacijentima da izbegnu nepotrebno izlaganje zračenju, uštede novac, na najbrži način dobiju dijagnozu i plan terapije i vrate se normalnim aktivnostima.

Ko je Dr Rodić?

Dr Goran Rodić je renomirani svetski stručnjak sa više od 30 godina iskustva u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1983. godine, a specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije završio je 1988. godine. 
Sa 30 godina postao je načelnik službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog centra Srbije, kao najmlađi načelnik u istoriji te institucije

Punih 11 godina proveo je u FK Partizan kao prvi stalno zaposleni lekar od osnivanja ovog kluba, a kao sportski lekar radio je i u fudbalskim klubovima u Kini i Saudijskoj Arabiji gde je pružao medicinsku pomoć i članovima kraljevske porodice.

Više od 20 godina je lekar Narodnog pozorišta u Beogradu, osam godina je radio kao lekar pozorišta na Terazijama, šest godina kao lekar nacionalnog ansambla „Kolo“. 

Višedecenijskim usavršavanjem i specijalističkim radom na klinikama, u institucijama i  sportskim klubovima u zemlji i svetu stekao je retko kvalitetnu ekspertizu u dijagnostikovanju oštećenja i lečenju povreda lokotmotornog sistema, stanja vezanih za reumatološke i degenerativne procese i komplikacije u zglobovima, zglobnim kapsulama, tetivama, ligamenatima, mišićima i meniskusima.

Jedan je od začetnika ultrazvučne fizijatrijske dijagnostike u Srbiji i vodeći autoritet u ovoj oblasti.

Nakon precizne dijagnostike sledi izrada personalizovanog plana lečenja

Nakon uspostavljanja precizne dijagnoze pristupamo izradi personalizovanog plana lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrebu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Terapije koje primenjujemo

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top