zbog čega nastaje i kako se leči?

Bol u ramenu

Rame je kompleksan sistem koji se sastoji od pet funkcionalnih zglobova i velikog broja mišića koji rade sinergistički i omogućavaju širok dijapazon pokreta. Ipak, zbog specifične građe i labave zglobne čaure rame spada u nestabilne zglobove i podložno je povredama i stanjima koja uzrokuju bol i ograničavaju pokrete. Bol se može javiti usled povrede, ali i prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa čak i tokom sna.

Koji su najčešći uzroci bola u ramenu?

Smrznuto rame

Smrznuto rame ili adhezivni kapsulitis je stanje koje uzrokuje bol, ukočenost i ograničen opseg pokreta u ramenom zglobu. Razvija se postepeno, kroz tri faze: “fazu zamrzavanja” , “smrznuto rame” i “fazu odmrzavanja”.
Dominantan simptom je konstantan bol koji je prisutan i u stanju mirovanja, a znatno se pojačava prilikom pokreta. Drugi simptom je ograničena pokretljivost zgloba.
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda prilikom kojeg se sprovodi test abdukcije (odručivanja) ramena. Iako tačan uzrok nije poznat, smrznuto rame je češće kod osoba sa dijabetesom, poremećajima štitne žlezde i Parkinsonovom bolešću, a može se pojaviti i nakon povrede ili operacije.
Lečenje uključuje lekove protiv bolova i fizikalnu terapiju, a nekada i injekcije kortikosteroida.
Oporavak traje prosečno 3 do 4 meseca u zavisnosti od toga u kom stadijumu je postavljena tačna dijagnoza i koliko brzo se započne fizikalna terapija koja je ključna za vraćanje pokretljivosti i funkcije ramena.

Impidžment sindrom

Subakromialni sindrom, odnosno sindrom sraza ramena nastaje kada se “uklješte” tetive rotatorne manžetne dok prolaze kroz prostor između akromiona (dela lopatice) i glave nadlaktične kosti. Ovo stanje uzrokuje bol, slabost i ograničen opseg pokreta u ramenu. Najčešći uzroci su ponavljajuće mikropovrede kod sportista i radnika koji često podižu ruke iznad nivoa ramena, zatim suženje prostora ispod akromiona zbog koštanih izraštaja, slabost mišića lopatice koja dovodi do njenog nepravilnog položaja i povrede ramena koje izazivaju upalu i zadebljanje tetiva. Simptomi uključuju bol pri podizanju ruke bočno ili napred, bol noću, slabost pri podizanju ruke i ograničenje pokreta, posebno unutrašnje rotacije i adukcije. Lečenje obuhvata fizikalnu terapiju za jačanje i istezanje mišića, lekove za smanjenje smanjenje upale, dok se u težim slučajevima primenjuje hirurško proširenje prostora ispod akromiona.

Povrede mišića

Ruptura mišića ramena podrazumeva delimično ili potpuno kidanje nekog od mišića rotatorne manžetne, grupe od 4 mišića koji stabilizuju zglob ramena i omogućavaju rotaciju i podizanje ruke.
Rupture rotatorne manžetne takođe se mogu javiti u kombinaciji sa povredama ili iritacijom tetive bicepsa na ramenu ili sa labralnim rupturama (do prstena hrskavice u ramenskom zglobu).
Najčešći uzroci su povrede usled padova ili podizanja teških predmeta, kao i dugotrajno prekomerno korišćenje.
Simptomi su bol, slabost, ograničena pokretljivost, zvuk kliktanja pri pokretu, i nemogućnost podizanja ruke.
Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i snimanjem (najčešće ultrazvukom).
Lečenje najčešće uključuje fizikalnu terapiju i protivupalne injekcije, a nekada i primenu kortikosteroida.
Potpuni oporavak uz adekvatnu rehabilitaciju može trajati od nekoliko meseci do godinu dana.
U težim slučajevima rupture i stanjima kao što je “fenomen epolete” (trauma ligamenata koji stabilizuju odnose između završetka ključne kosti i akromijalnog nastavka lopatice) često je neophodan hirurški zahvat.

Tendinitis

Tendinitis ramena je čest uzrok bola, koji nastaje kada se tetive u ramenu upale ili iritiraju zbog prekomerne upotrebe ili ponavljajućih pokreta. Najčešći uzrok je impingement, gde tetive bivaju zarobljene između kostiju ramena tokom aktivnosti koje zahtevaju ponavljajuće pokrete iznad glave, što dovodi do upale i bola. Uzroci mogu biti i starenje, loše držanje, povrede i medicinska stanja poput dijabetesa. Simptomi uključuju tup ili oštar bol na prednjem ili bočnom delu ramena, naročito pri pokretu ruke, osetljivost na dodir, i zvuk kliktanja ili pucketanja pri pomeranju ramena. Bol je često jači noću i može ometati san. Lečenje obično uključuje odmor, led, antiinflamatorne lekove i vežbe istezanja i jačanja. Teži slučajevi mogu zahtevati kortikosteroidne injekcije ili hiruršku intervenciju. Sa pravilnim lečenjem, većina ljudi može povratiti punu funkciju ramena.

Burzitis

Burzitisi predstavljaju upalu burzi, malih vreća ispunjenih tečnošću koje smanjuju trenje između tkiva u zglobovima. U ramenu se najčešće javljaju tri vrste burzitisa: subakromijalni, subdeltoidni i subkorakoidni. Subakromijalni burzitis nastaje usled uklještenja burze između tetiva rotatorne manžetne i akromiona, što uzrokuje bol na spoljašnjem delu ramena i ograničene pokrete. Subdeltoidni burzitis je upala burze ispod deltoidnog mišića sa sličnim simptomima. Subkorakoidni burzitis uzrokuje bol u prednjem delu ramena koji se širi prema prsima. Glavni uzroci su česte mikrotraume, prekomerna upotreba zgloba, direktne povrede i sistemske bolesti poput reumatoidnog artritisa. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i snimanjima. Lečenje obuhvata odmor, fizikalnu terapiju, injekcije kortikosteroida i, u težim slučajevima, hiruršku intervenciju.

Kako lečimo bol u ramenu?

U ordinaciji Dr Rodić sve je usmereno na postizanje najboljih mogućih rezultata. Naši pacijenti dobijaju maksimalnu posvećenost, individualni pristup i kompletnu uslugu – od dijagnostike, preko terapije do oporavka i kontrole. Bilo da se radi o povredi, hroničnom bolu ili potrebi za rehabilitacijom, sve možete obaviti na jednom mestu i tako uštedeti vreme i novac.

Pregled

Sveobuhvatan pristup, višedecenijsko iskustvo i vrhunska ekspertiza su garancija da ćete nakon pregleda u našoj ordinaciji imati tačnu dijagnozu koja je osnov za dalje lečenje i oporavak.

Rešenja bez operacije

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, specijalnim tretmanima i stručnom osoblju u čak 80% slučajeva izbegavamo operativne zahvate postižući iste ili bolje rezultate..

Brz oporavak

Naše metode smanjuju vreme oporavka za 30% i omogućavaju vam brži povratak svakodnevnim aktivnostima i životu bez bola.

Pogledajte kakva su iskustva naših pacijenata

Precizna dijagnostika – prvi i najvažniji korak ka izlečenju

Prvi i ključni korak ka uklanjanju bola, efikasnom lečenju i brzom oporavku je postavljanje precizne dijagnoze. Terapije i tretmani dolaze tek nakon što se utvrdi tačan uzrok stanja. Rano i tačno otkrivanje omogućava pravovremenu intervenciju, čime se ubrzava oporavak i sprečavaju komplikacije poput hroničnog bola ili invaliditeta.

Pacijente u našoj ordinaciji pregleda Dr Goran Rodić, široko priznat stručnjak sa višedecenijskim iskustvom i retkim nivoom stručnosti u oblasti ultrazvučne dijagnostike.

Kroz detaljnu analizu vaše medicinske istorije, fizikalni pregled i snimanja osiguraćemo da nijedan detalj ne bude zanemaren, a da vi dobijete najbržu i najtačniju dijagnozu kao osnov za pravilno usmerenu terapiju i optimalne rezultate lečenja.

U najvećem broju slučajeva kompletan dijagnostički pregled se završava kod nas u ordinaciji i na taj način se eliminiše potreba za dodatnim pretragama čime se štedi vaše vreme i značajno smanjuju ukupni troškovi lečenja.

Pogledajte kako postavljamo dijagnozu

Ko je Dr Rodić?

Dr Goran Rodić je renomirani svetski stručnjak sa više od 30 godina iskustva u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1983. godine, a specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije završio je 1988. godine. 
Sa 30 godina postao je načelnik službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog centra Srbije, kao najmlađi načelnik u istoriji te institucije

Punih 11 godina proveo je u FK Partizan kao prvi stalno zaposleni lekar od osnivanja ovog kluba, a kao sportski lekar radio je i u fudbalskim klubovima u Kini i Saudijskoj Arabiji gde je pružao medicinsku pomoć i članovima kraljevske porodice.

Više od 20 godina je lekar Narodnog pozorišta u Beogradu, osam godina je radio kao lekar pozorišta na Terazijama, šest godina kao lekar nacionalnog ansambla „Kolo“. 

Višedecenijskim usavršavanjem i specijalističkim radom na klinikama, u institucijama i  sportskim klubovima u zemlji i svetu stekao je retko kvalitetnu ekspertizu u dijagnostikovanju oštećenja i lečenju povreda lokotmotornog sistema, stanja vezanih za reumatološke i degenerativne procese i komplikacije u zglobovima, zglobnim kapsulama, tetivama, ligamenatima, mišićima i meniskusima.

Jedan je od začetnika ultrazvučne fizijatrijske dijagnostike u Srbiji i vodeći autoritet u ovoj oblasti.

Personalizovani plan lečenja za maksimalan učinak

Nakon uspostavljanja precizne dijagnoze pristupamo izradi personalizovanog plana lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrebu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Terapije koje primenjujemo

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top