Elektroterapija

Elektroterapija je neinvazivni tretman koji koristi električne struje za stimulaciju nerava, mišića i tkiva u telu. Korišćenjem specijalizovanih uređaja dizajniranih za isporuku prilagođenih nivoa električne stimulacije elektroterapija se koristi za lečenje povreda, podsticanje zaceljivanja i olakšavanje bola.

Elektroterapija deluje tako što stimuliše nerve i mišiće kroz površinu kože. Iako može varirati u zavisnosti od uređaja koji se koristi postoji nekoliko mehanizama putem kojih elektroterapija funkcioniše.

Njom se pospešuje oslobađanje endorfina koji prirodno smanjuju bol i šalju se električni impulsi koji blokiraju ili ometaju signale bola u telu. Takođe, izazivaju se kontrakcije mišićnog tkiva kako bi se smanjila atrofija, a deluje i tako što stvara toplotni efekat unutar tela koji poboljšava cirkulaciju i podstiče zaceljivanje. Elektroterapijom se stimulišu ćelije koje deluju protivupalno, podstiču proizvodnju kolagena i inhibiraju bol.

Iako postoje različite vrste elektroterapijskih tretmana, većina se bazira na sličnoj proceduri. Na kožu pacijenta se postavljaju elektrode koje su žicama povezane sa uređajem koji kontroliše fizioterapeut i kojim se šalju električni signali u telo pacijenta.

Postoji nekoliko tipova elektroterapije

Transkutana Električna Nervna Stimulacija (TENS)  koristi niske nivoe električne struje za stimulaciju nerava i smanjenje bola.

Električna Stimulacija Mišića (EMS) isporučuje kontrolisane električne impulse mišićima čime se uzrokuju kontrakcije koje jačaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju.

Interferencijalna Struja (IFC): Koristi više električnih struja koje se preklapaju i stvaraju terapijsku, niskofrekventnu struju unutar tela što pomaže u smanjenju bola i opuštanju mišića.

Galvanska Stimulacija: Galvanske struje pružaju kontinuiranu jednosmernu struju, koja smanjuje upalu i podstiče isceljenje tkiva.

Visokonaponska Električna Stimulacija (HVES) isporučuje kratke impulse visokonaponske struje koje stimuliraju mišićne kontrakcije i poboljšavajući cirkulaciju.

Koji su efekti elektroterapije?

Električna struja korišćena u fizikalnoj terapiji utiče na elektro-fiziološke procese koji se dešavaju u ćelijama. Najpoželjniji terapeutski efekti uključuju: stimulaciju nerava i mišića, ubrzanje regeneracije tkiva, opuštanje mišića, ublažavanje bola, lečenje upala i regeneraciju tkiva.

Zbog toga se koristi kako kod sportskih povreda i u lečenju bolesti neuromišićnog sistema. Elektroterapija je takođe neizostavan deo rehabilitacije pacijenata sa fizičkim invaliditetom.

Kako elektroterapija deluje na pacijente?

Mnogobrojne primene elektroterapije i njen blagotvorni efekat na telo omogućavaju postizanje pozitivnih terapeutskih efekata kod mnogih bolesti i tegoba. Elektroterapeutski tretmani, šireći krvne sudove i poboljšavajući cirkulaciju krvi, poboljšavaju ishranu tkiva i kapacitet za regeneraciju.

Povećavaju komfor pacijenata koji pate od hroničnih bolesti i podržavaju rehabilitaciju onih sa bolestima mišićno-skeletnog sistema.
Elektroterapija ima protivupalne i analgetske efekte, između ostalog zahvaljujući oslobađanju endorfina, trofičkim i tonusnim akcijama.

Kada se koristi elektroterapija?

Elektroterapija podržava procese oporavka i rehabilitacije kod sledećih bolesti:

Bolesti mišićno-skeletnog sistema – artroza, degenerativne, reumatske i diskopatske bolesti, bol u leđima, osteoporoza, artritis i periartikularna tkiva.
Bolesti nervnog sistema – išijas, brahijalagija, hronična upala pleksusa i nervnih korenova, neuralgija, upala perifernih nerava, neuralgija, iritacija nervnog korena
Bolesti i patološka stanja tkiva – ožiljci i kontrakture, zarastanje rana i čireva, resorpcija eksudata, hematomi i edemi
Povrede i rane – prelomi, povrede mišića, bol povezan sa povredama
Slabost i oštećenje mišićnog rada – smanjenje mišićnog tonusa, elektrostimulacija denervisanih mišića, stimulacija nestajućih mišića, rehabilitacija spastične mišićne paralize, lečenje povećanog mišićnog tonusa, povećanje mišićne mase i snage

Koje su kontraindikacije za elektroterapiju?

Stanja kod kojih se elektroterapija ne primenjuje uključuju , trudnoću, malignitet, akutne upale, krvarenje i sklonost ka krvarenju, dekompenzacija srca, prisustvo pejsmejkera i metala, promene na koži i otvorene rane ili infekcije na mestu primene elektroda.

Personalizovani plan lečenja za brži oporavak

Svaki naš pacijent dobija personalizovani plan lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrbu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Iskustva pacijenata su naša najbolja preporuka

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top