zbog čega nastaje i kako se leči?

Bol u skočnom zglobu

Skočni zglob je složen sistem koji nam omogućava da hodamo, trčimo, skačemo i pomeramo stopala. Formira se spajanjem tri kosti – tibije i fibule u donjem delu noge i talusa u stopalu. Ove kosti su povezane mrežom ligamenata koji pružaju stabilnost i omogućavaju širok spektar pokreta. Povrede ili stanja koja utiču na skočni zglob mogu značajno uticati na pokretljivost i kvalitet života.

Koji su najčešći uzroci bola u skočnom zglobu?

Ahilova tetiva

Povrede Ahilove tetive uključuju upale i rupture tetive, i mogu značajno uticati na pokretljivost i kvalitet života. Upala Ahilove tetive, poznata kao tendinitis, često je uzrokovana preteranim zamorom i korišćenjem i izaziva bol i ukočenost u zadnjem delu donje noge.
Ruptura Ahilove tetive može biti parcijalna ili potpuna, a obično je rezultat naglih, snažnih pokreta koji preterano istežu ili kidaju tetivu.
Glavni simptomi uključuju bol, otok, teškoće u hodanju i oslanjanju na povređenu nogu, kao i otežanu ili onemogućenu fleksiju stopala. Faktori rizika su nagla povećanja aktivnosti, starost, pol (muškarci su skloniji), zategnute mišiće lista, određene lekove i medicinska stanja poput reumatoidnog artritisa ili dijabetesa.
Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i snimanjem.
Lečenje uključuje aktivan pristup fizikalnim procedurama od prvog dana povređivanja, uz eventualnu dodatnu primenu lekova, primenu ortoza i, retko, gipsane imobilizacije. U malom broju slučajeva potrebna je hirurška intervencija.

Uganuće

Uganuće skočnog zgloba je jedna od najčešćih povreda mišićno-skeletnog sistema. Nastaju kada se ligamenti koji podržavaju zglob istegnu, ili delimično ili potpuno pokidaju usled naglih, nekontrolisanih pokreta zgloba.
Ove povrede najčešće se dešavaju usled iznenadnog uvrtanja ili okretanja zgloba, nepravilnog doskakanja, spoticanja ili pada sa oslanjanjem na ispruženu nogu.
Postoji nekoliko stepeni uganuća: blago, umereno i uganuće sa velikim destrukcijama koja idu u dva pravca. Prva dva se uglavnom rešavaju neoperativno dok je teške povrede često neophodna hirurška intervencija.
Simptomi su bol, otok, nemogućnost oslanjanja na povređeni zglob i ograničen obim pokreta uz manju ili veću nestabilnost zgloba.
Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i dijagnostičkim snimanjem rentgenom i po potrebi magnetnom rezonancom.
Lečenje se sastoji od rane primene fizikalne terapije uz eventualnu upotrebu lekova, krioterapije, imobilizacije.
Prosečno vreme oporavka u prvom stepenu je oko nedelju dana, dok je u četvrtom, u slučaju hirurške intervencije, i do 12 nedelja u zavisnosti od stepena povrede.

Haglundova peta

Haglundova deformacija, poznata kao “Haglundova peta” ili “pump bump,” je koštana izbočina na zadnjem delu petne kosti (kalkaneus) koja izaziva bol i upalu okolnih mekih tkiva, naročito Ahilove tetive ili/i retrokalcanealne burze.
Uzroci uključuju nasledne faktore, biomehaničke faktore poput visokih svodova stopala, zategnutih Ahilovih tetiva, prekomerne pronacije i ponavljanu traumu od nošenja neudobne obuće.
Simptomi uključuju bol i otok na zadnjem delu pete, crvenilo i upalu oko Ahilove tetive, teškoće pri nošenju određenih vrsta obuće i ograničen raspon pokreta u skočnom zglobu. Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i dijagnostičkim snimanjem.
Lečenje obuhvata fizikalnu terapiju, modifikaciju obuće, antiinflamatorne lekove i kortikosteroide. U slučajevima naglašene upale dolazi u obzir i davanje injekcija (kontraidikacije za primenu terapije su visok pritisak, visok šećer u krvi, glaukom…)
U najtežim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija kao što je uklanjanje koštane izbočine ili osteotomija kalkaneusa

Efuzija

Efuzija ili nakupljanje tečnosti u skočnom zglobu ječesta pojava koja može imati nekoliko osnovnih uzroka.
Najčešći uzroci su uganuća i artritis skočnog zgloba. Kada se ligamenti koji podržavaju zglob istegnu ili pokidaju može doći do krvarenja kao i kod oštecenja jednog ili oba meniskusa, a uzrok mogu biti i neke autoimune bolesti (psorijaza, reumatska groznica), određene urološke upale, upale izazvane strepotokokom sinusa, krajnika i zuba.
Osteoartritis takođe može izazvati hroničnu upalu i otok, što rezultira stalnom efuzijom. Ostali, ređi uzroci uključuju infekcije zgloba, giht i traumatske povrede poput preloma ili iščašenja. Bez obzira na uzrok, značajan otok skočnog zgloba koji je bolan, topao na dodir i ograničava pokretljivost treba da proceni specijalista fizijatar.
Pravovremena dijagnoza i lečenje su važni za rešavanje osnovnog problema i sprečavanje dugoročnih komplikacija ili hronične nestabilnosti skočnog zgloba.

Burzitis

Burzitis skočnog zgloba je upala tečnošću ispunjenih vrećica (burzi) koje okružuju i podmazuju zglob.
Najčešće su to retrokalcanealni burzitis koji se javlja između Ahilove tetive i petne kosti, Ahilov burzitis između Ahilove tetive i kože i medijalni maleolarni bursitis na unutrašnjoj strani zgloba. Uzroci ovih stanja su prekomerno opterećenje, nošenje neodgovarajuće obuće, direktna trauma i stanja poput artritisa i gihta.
Simptomi su bol, otok, crvenilo, ukočenost i teškoće pri hodanju.
Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i dijagnostičkim snimanjem.
Lečenje obuhvata odmor, led, kompresiju, antiinflamatorne lekove, fizikalnu terapiju, nošenje potporne obuće i kortikosteroidne injekcije. U retkim, teškim slučajevima potrebna je hirurška intervencija.

Kako lečimo bol u skočnom zglobu?

U ordinaciji Dr Rodić sve je usmereno na postizanje najboljih mogućih rezultata. Naši pacijenti dobijaju maksimalnu posvećenost, individualni pristup i kompletnu uslugu – od dijagnostike, preko terapije do oporavka i kontrole. Bilo da se radi o povredi, hroničnom bolu ili potrebi za rehabilitacijom, sve možete obaviti na jednom mestu i tako uštedeti vreme i novac.

Pregled

Sveobuhvatan pristup, višedecenijsko iskustvo i vrhunska ekspertiza su garancija da ćete nakon pregleda u našoj ordinaciji imati tačnu dijagnozu koja je osnov za dalje lečenje i oporavak.

Rešenja bez operacije

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, specijalnim tretmanima i stručnom osoblju u čak 80% slučajeva izbegavamo operativne zahvate postižući iste ili bolje rezultate.

Brz oporavak

Naše metode smanjuju vreme oporavka za 30% i omogućavaju vam brži povratak svakodnevnim aktivnostima i životu bez bola.

Pogledajte kakva su iskustva naših pacijenata

Precizna dijagnostika – prvi i najvažniji korak ka izlečenju

Prvi i ključni korak ka uklanjanju bola, efikasnom lečenju i brzom oporavku je postavljanje precizne dijagnoze. Terapije i tretmani dolaze tek nakon što se utvrdi tačan uzrok stanja. Rano i tačno otkrivanje omogućava pravovremenu intervenciju, čime se ubrzava oporavak i sprečavaju komplikacije poput hroničnog bola ili invaliditeta.

Pacijente u našoj ordinaciji pregleda Dr Goran Rodić, široko priznat stručnjak sa višedecenijskim iskustvom i retkim nivoom stručnosti u oblasti ultrazvučne dijagnostike.

Kroz detaljnu analizu vaše medicinske istorije, fizikalni pregled i snimanja osiguraćemo da nijedan detalj ne bude zanemaren, a da vi dobijete najbržu i najtačniju dijagnozu kao osnov za pravilno usmerenu terapiju i optimalne rezultate lečenja.

U najvećem broju slučajeva kompletan dijagnostički pregled se završava kod nas u ordinaciji i na taj način se eliminiše potreba za dodatnim pretragama čime se štedi vaše vreme i značajno smanjuju ukupni troškovi lečenja.

Pogledajte kako postavljamo dijagnozu

Ko je Dr Rodić?

Dr Goran Rodić je renomirani svetski stručnjak sa više od 30 godina iskustva u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1983. godine, a specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije završio je 1988. godine. 
Sa 30 godina postao je načelnik službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog centra Srbije, kao najmlađi načelnik u istoriji te institucije

Punih 11 godina proveo je u FK Partizan kao prvi stalno zaposleni lekar od osnivanja ovog kluba, a kao sportski lekar radio je i u fudbalskim klubovima u Kini i Saudijskoj Arabiji gde je pružao medicinsku pomoć i članovima kraljevske porodice.

Više od 20 godina je lekar Narodnog pozorišta u Beogradu, osam godina je radio kao lekar pozorišta na Terazijama, šest godina kao lekar nacionalnog ansambla „Kolo“. 

Višedecenijskim usavršavanjem i specijalističkim radom na klinikama, u institucijama i  sportskim klubovima u zemlji i svetu stekao je retko kvalitetnu ekspertizu u dijagnostikovanju oštećenja i lečenju povreda lokotmotornog sistema, stanja vezanih za reumatološke i degenerativne procese i komplikacije u zglobovima, zglobnim kapsulama, tetivama, ligamenatima, mišićima i meniskusima.

Jedan je od začetnika ultrazvučne fizijatrijske dijagnostike u Srbiji i vodeći autoritet u ovoj oblasti.

Personalizovani plan lečenja za maksimalan učinak

Nakon uspostavljanja precizne dijagnoze pristupamo izradi personalizovanog plana lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrebu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Terapije koje primenjujemo

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top