zbog čega nastaje i kako se leči?

Bol u laktu

Lakat je složeni zglob koji omogućava savijanje i ispružanje ruke, rotaciju podlaktice i obavljanje brojnih svakodnevnih aktivnosti. Sastoji se od tri kosti: humerusa (nadlaktična kost), ulne (lakatna kost) i radijusa (palčana kost), koje povezuju ligamenti i tetive, koje zglobu daju stabilnost i funkciju. Ponavljajući pokreti i povrede mogu izazvati upalu ili istegnuća ovih tkiva, što rezultira bolom i smanjenom funkcijom zgloba. Bol u laktu je jedan od najčešćih razloga posete fizijatru.

Koji su najčešći uzroci bola u laktu?

Teniski lakat

Teniski lakat, ili lateralni epikondilitis, je bolno stanje uzrokovano prekomernom upotrebom mišića i tetiva u podlaktici koje se pričvršćuju za spoljašnji deo lakta. Sam naziv ukazuje na veoma karakterističnu manifestaciju ove povrede kod tenisera, ali u stvarnosti, teniski lakat pogađa ljude koji se bave raznim aktivnostima koje zahtevaju ponavljajuće pokrete šake i podlaktice kao što su korišćenje alata poput odvijača ili prekomerno korišćenje tastature ili miša. Simptomi uključuju bol ili peckanje na spoljašnjoj strani lakta, slab stisak, teškoće pri ispravljanju ruke i bol koji se pogoršava aktivnostima podlaktice. Lečenje obično uključuje odmaranje ruke, primenu leda, antiinflamatorne lekove i, u teškim slučajevima, kortikosteroidne injekcije ili operaciju. Fizikalna terapija je potrebna kako bi se ponovo uspostavila puna funkcionalnost zgloba i regenerisalo oštećeno tkivo.

Golferski lakat

Golferski lakat, ili medijalni epikondilitis, je stanje koje uzrokuje bol i upalu tetiva koje povezuju mišiće podlaktice sa unutrašnjom stranom lakta. Kao i teniski lakat, posledica je preopterećenja tetiva lakta koje se javlja usled repetitivnih pokreta ili kao posledica povrede. Najčešći uzroci su aktivnosti poput zamahivanja golf palicom ili igranja tenisa (naročito sa lošom tehnikom), bacanja u sportovima kao što su bejzbol ili atletika, ili dizanje tegova. Simptomi uključuju bol i osetljivost na unutrašnjoj strani lakta, ukočenost, slabost pri hvatanju i utrnulost u prstima. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i fizikalnog pregleda. Leči se kombinacijom krioterapije i mirovanja, lekovima protiv upale i, u nekim slučajevima, kortikosteroidima. Na kraju je potrebna fizikalna terapija kojom se vraća snaga i pun raspon pokreta i pospešuje regeneracija tkiva.

Studentski lakat

Burzitis lakta, poznat i kao “studentski lakat”, je upala burze (male, zatvorene zglobne kesice ispunjene tečnošću) na samom laktu, ispod kože a iznad koštanog vrha. Do ovog stanja dolazi kada smo duže vreme oslonjeni na laktove, kao što je slučaj kod dugog učenja ili rada za računarom. Pritisak na ovu malu sluznu kesu dovodi do njenog zapaljenja, nakupljanja tečnosti i stvaranja bolnog “jastučića” na vrhu lakta. Ovo područje postaje otečeno, crveno i posebno bolno na dodir. Burzitis lakta spada u mehaničke burzitise, koji nastaju usled ponavljajućeg trenja i pritiska na burzu. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i pregleda, a nekada je potrebno i dijagnostičko snimanje. Terapija uključuje mirovanje, hlađenje, protivupalne lekove, a nekada i punkciju. Veliku ulogu ima i fizikalna terapija.

Kako lečimo bol u laktu?

U ordinaciji Dr Rodić sve je usmereno na postizanje najboljih mogućih rezultata. Naši pacijenti dobijaju maksimalnu posvećenost, individualni pristup i kompletnu uslugu – od dijagnostike, preko terapije do oporavka i kontrole. Bilo da se radi o povredi, hroničnom bolu ili potrebi za rehabilitacijom, sve možete obaviti na jednom mestu i tako uštedeti vreme i novac.

Pregled

Sveobuhvatan pristup, višedecenijsko iskustvo i vrhunska ekspertiza su garancija da ćete nakon pregleda u našoj ordinaciji imati tačnu dijagnozu koja je osnov za dalje lečenje i oporavak.

Rešenja bez operacije

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, specijalnim tretmanima i stručnom osoblju u čak 80% slučajeva izbegavamo operativne zahvate postižući iste ili bolje rezultate..

Brz oporavak

Naše metode smanjuju vreme oporavka za 30% i omogućavaju vam brži povratak svakodnevnim aktivnostima i životu bez bola.

Precizna dijagnostika – prvi i najvažniji korak ka izlečenju

Prvi i ključni korak ka uklanjanju bola, efikasnom lečenju i brzom oporavku je postavljanje precizne dijagnoze. Terapije i tretmani dolaze tek nakon što se utvrdi tačan uzrok stanja. Rano i tačno otkrivanje omogućava pravovremenu intervenciju, čime se ubrzava oporavak i sprečavaju komplikacije poput hroničnog bola ili invaliditeta.

Pacijente u našoj ordinaciji pregleda Dr Goran Rodić, široko priznat stručnjak sa višedecenijskim iskustvom i retkim nivoom stručnosti u oblasti ultrazvučne dijagnostike.

Kroz detaljnu analizu vaše medicinske istorije, fizikalni pregled i snimanja osiguraćemo da nijedan detalj ne bude zanemaren, a da vi dobijete najbržu i najtačniju dijagnozu kao osnov za pravilno usmerenu terapiju i optimalne rezultate lečenja.

U najvećem broju slučajeva kompletan dijagnostički pregled se završava kod nas u ordinaciji i na taj način se eliminiše potreba za dodatnim pretragama čime se štedi vaše vreme i značajno smanjuju ukupni troškovi lečenja.

Pogledajte kako postavljamo dijagnozu

Ko je Dr Rodić?

Dr Goran Rodić je renomirani svetski stručnjak sa više od 30 godina iskustva u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1983. godine, a specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije završio je 1988. godine. 
Sa 30 godina postao je načelnik službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog centra Srbije, kao najmlađi načelnik u istoriji te institucije

Punih 11 godina proveo je u FK Partizan kao prvi stalno zaposleni lekar od osnivanja ovog kluba, a kao sportski lekar radio je i u fudbalskim klubovima u Kini i Saudijskoj Arabiji gde je pružao medicinsku pomoć i članovima kraljevske porodice.

Više od 20 godina je lekar Narodnog pozorišta u Beogradu, osam godina je radio kao lekar pozorišta na Terazijama, šest godina kao lekar nacionalnog ansambla „Kolo“. 

Višedecenijskim usavršavanjem i specijalističkim radom na klinikama, u institucijama i  sportskim klubovima u zemlji i svetu stekao je retko kvalitetnu ekspertizu u dijagnostikovanju oštećenja i lečenju povreda lokotmotornog sistema, stanja vezanih za reumatološke i degenerativne procese i komplikacije u zglobovima, zglobnim kapsulama, tetivama, ligamenatima, mišićima i meniskusima.

Jedan je od začetnika ultrazvučne fizijatrijske dijagnostike u Srbiji i vodeći autoritet u ovoj oblasti.

Personalizovani plan lečenja za maksimalan učinak

Nakon uspostavljanja precizne dijagnoze pristupamo izradi personalizovanog plana lečenja. Fokus je na obnavljanju funkcije i smanjenju bola, a planovi su usmereni na osnovni uzrok problema bilo da je u pitanju povreda, hronično stanje ili rehabilitacija nakon operacije. U zavisnosti od dijagnoze, vašeg stanja i ciljeva kreiramo plan koji može uključivati manuelne terapije, terapeutske vežbe, fizikalne modalitete i specijalne tretmane.

Cilj je da u što kraćem roku, na što efikasniji i ugodniji način postignemo maksimalan učinak. Ponosno ističemo da zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, maksimalnoj posvećenosti i vrhunskoj tehnologiji u ordinaciji Dr Rodić uspevamo da u čak 80% slučajeva izbegnemo operaciju pri čemu postižemo iste ili bolje rezultate. Pritom, smanjujemo potrebu za medikamentima i omogućavamo vam da brzo (period oporavka naših pacijenata kraći je za čak 30%) i bez invazivnih procedura povratite kvalitet života koji ste imali pre nego što vas je zadesila određena povreda ili stanje.

U terapiji koristimo različite tretmane, odnosno terapijske modalitete koji su neizostavan deo sveobuhvatne fizijatrijske nege.

Terapije koje primenjujemo

Vratite se životu bez nelagode i bola.

Rano i precizno otkrivanje uzroka je prvi korak ka efiksnom izlečenju i brzom oporavku.

Scroll to Top